Recipe for happiness



Everybody needs a carrot to go one step beyond

Doesn't matter if you eat it or not. As long as the eyes are focused on the carrot, you may go one step forward. And that's always enough!

This is a blog, about all the small pleasures in life.. and the greatest of all; Food!

Interesting recipes from Greece and all over the world, amazing deco ideas, inspiring art, fabulous trends, cute handmade stuff, dreamy destinations, a clever line, a funny thought...

Anything that makes me go... wow! and makes me smile, can be... my carrot.

After all, happiness is a piece of cake!
A carrot cake!

Take a bite!

Tuesday, February 5, 2013

Bonito with baked veggies! Παλαμίδα με ψητά λαχανικά










































When it comes to fish, i go simple: baked not fried, with vinaigrette not sauce, and baked veggies. Nothing feels more fresh and healthy. And of course... delicious. 

Τα φοβάστε τα ψάρια; Προσωπικά άργησα πολύ να ασχοληθώ με τα ψάρια, παρ' όλο που μαγειρεύω από παιδί. Νομίζω φταίει το γεγονός, οτι το φοβόμουν. Φοβόμουν οτι δε θα ήξερα να διαλέξω ένα φρέσκο ψάρι, φοβόμουν οτι μπορεί να το παραέψηνα, φοβόμουν οτι θα έφτιαχνα ένα άγευστο πλην υγιεινό πιάτο. Τελικά ο φόβος δεν είναι τίποτα άλλο από το άγνωστο. Μόλις γνωριστείτε, πάτε μαζί περίπατο!










































If you choose fish, don't choose fries. Keep it healthy. 
  
Baked bonito fish with veggies
for 4-6 people

2 kg bonito fish
2 garlic gloves, finely cut
2 lemons finely sliced
one handful parsley, finely cut
dried oregano, about 2 tablespoons
salt and pepper
4 tablespoons olive oil

for the vinaigrette
one cup olive oil
The juice of two lemons
one teaspoon mustard
some fresh marjoram(optional) 
fresh ground pepper

for the veggies
half cup olive oil
salt and pepper
4 carrots cut in sticks
some broccoli florets
8 multicolored bell peppers cut in sticks
2 fennels cut 

METHOD
Clean the fish and take out the intestines. Season with parsley, oregano salt and pepper inside out and put in the open chests some cut garlic gloves and lemon slices. Put them in a cover roaster, drizzle with some olive oil, add one cup of water in and let it cook in a pre heated oven for about an hour at 180 C degrees. Then open the lid for some minutes and let it get crispy. 

While the fish is baking for about 30 minutes, throw all your cut veggies in an oven tray, drizzle with a generous amount of olive oil and sprinkle with some salt and pepper. Bake until tender and slightly brown.

Make the vinaigrette
In a food processor, beat together all the ingredients. Mix in some marjoram if you use any. Pour it over the baked, fish fillets and serve it with the baked veggies.










































Παλαμίδα με ψητά λαχανικά
για 4-6 άτομα

2 κιλά παλαμίδες, περίπου 4 μικρές
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φετούλες
2 λεμόνια σε φέτες
μια χούφτα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας, ξερή ρίγανη
αλάτι και πιπέρι
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

για την βινεγκρέτ
μια κούπα ελαιόλαδο
το χυμό από δύο λεμόνια
μια κουταλίτσα μουστάρδα
λίγη φρέσκια ματζουράνα, προαιρετικά
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τα λαχανικά
μισή κούπα ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι
4 καρότα κομμένα σε στικς
μερικές φουντίτσες από μπρόκολο
8 χρωματιστές πιπεριές, κομμένες σε στικς
2 φινόκιο κομμένα στα τέσσερα
 


Καθαρίστε το ψάρι από τα εντόσθια, βάλτε το σε γάστρα ( ή σε ταψί που θα καλύψετε με αλουμινόχαρτο από πάνω)και πασπαλίστε με ρίγανη, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι μέσα κι έξω. Γεμίστε το στήθος των ψαριών με μερικές σκελίδες σκόρδο και με μερικές φετούλες λεμόνιου. Περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο. Ρίξτε ένα ποτήρι νερό. Ψήστε το σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα για περίπου μια ώρα. Ανοίξτε το φούρνο για λίγο και αφήστε να πάρει χρώμα και να ξεροψηθεί.

Στο μισάωρο, ρίξτε τα κομμένα λαχανικά σε ταψί, περιχύστε τα με μπόλικο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και ψήστε τα μέχρι να γίνουν τρυφερά και να ξεροψηθούν ελαφρώς.

Φτιάξτε την βινεγκρέτ
Σε ένα μούλτι χτυπήστε ελαφρώς τα υλικά. Δοκιμάστε και προσθέστε παραπάνω λεμόνι αν θέλετε ή πιπέρι κλπ.
Προσθέστε την ματζουράνα και περιχύστε πάνω από τα φιλέτα του ψαριού. Σερβίρετε με τα ψητά λαχανικά.










































photos by Donkey and the Carrot blogspot.


GO FISH!!!!
Καλημέραααα!

16 comments:

  1. Καλημέρα!!
    Με τα ψάρια έχω πολύ καλή σχέση εκτός από κάποια που δεν τα πολυ-γνωρίζω. Την παλαμίδα ας πούμε την έκανα παστή μαγειρευτή δεν θα το επιχειρούσα.
    Κάθε Σάββατο στο σπίτι υπάρχει ψάρι. Θα δοκιμάσω τα λαχανικά σου με άλλο είδος ψαριού.

    ReplyDelete
  2. Καλημέρα Κατερίνα!
    Τα ψάρια μου αρέσουν πολύ, αλλά με το μαγείρεμα τους δεν το έχω ακόμα! Που θα μου πάει θα τον ξεπεράσω και αυτόν τον φόβο!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  3. Κι εμένα μου αρέσουν τα ψάρια και η συνταγή σου!
    Εγώ κάνω έτσι το ψάρι με τα ίδια λαχανικά, αλλά τα ψήνω σε αυτές τις σακούλες που υπάρχουν για τον φούρνο. Γίνεται πολύ νόστιμο!Φιλιά πολλά

    ReplyDelete
  4. Σήμερα έψησα τσιπούρες στη σχάρα και έβαλα και τα λαχανικά στη σχάρα μετά ... απλά πράγματα...
    Την επόμενη θα κάνω την συνταγή σου...καιρός είναι να μάθω να μαγειρεύω και τίποτα πιο περίπλοκο από τα απλά απλά που ξέρω!

    ReplyDelete
  5. Η αλήθεια είναι ότι έχω ξεπεράσει προ πολλού τον φόβο του ψαριού χα χα χαα
    Θέλοντας και μη δηλαδή, με 3 άντρες ψαροφάγους όσο δεν παίρνει!
    Ωραιότατο το πιάτο που μας ετοίμασες σήμερα, η γέμιση με το σκορδάκι αλλά και τα λαχανικά που πρόσθεσες θα το κάνουν πολύ νόστιμο!
    Φιλιά, καλό απόγευμα!

    ReplyDelete
  6. Μου αρέσουν πολύ τα ψάρια, αλλά δεν έχω μαγειρέψει ποτέ. Όταν πηγαίνω στο πατρικό μου σπίτι, η μαμά μου μαγειρεύει συχνά ψάρι, αλλά συνήθως τα τηγανίζει. Μου αρέσει πολύ ο συνδυασμός με τα ψητά λαχανικά και τη βινεγκρέτ. Άσχετα με το υγιεινό του θέματος, υπέροχα τα λαχανικά.

    ReplyDelete
  7. Από τα αγαπημένα ψαρια του πατερούλη μου, ήταν η παλαμίδα. Φρέσκια ή παστή, την λάτρευε! Ωραίο ψάρι, από τα λεγόμενα "μαύρα" ψάρια, θέλει αρκετό σκορδάκι στην κοιλίτσα του, για να σπάσει η κάπως έντονη μυρωδιά του. Είναι πραγματικά πεντανόστιμο, έτσι όπως το μαγείρεψες! Στο λέει μια φανατική ψαροφάγος!!
    Καλό απόγευμα.

    ReplyDelete
  8. Σε θαυμάζω που πήρες όλο το ψάρι και έκανες όλα αυτά!!!! Πρεπει να βγήκε πολύ ωραίο το φαγητό όμως και να αξιζε τον κόπο. Επίσης με αυτή την ανάρτηση εμαθα και πιο ψάρι είναι το bonitο, το οποίο μέχρι τώρα αγόραζα από την Ισπανία, σε βαζάκι σε λάδι, και είχα την εντύπωση ότι είναι στην οικογενεια του τόνου (αλλά πιο νόστιμο και πιο μαλακό κρέας)

    ReplyDelete
  9. Κ εγώ άργησα.. αλλά είχα έναν πολύ δυσάρεστο λόγο.
    Anyway, τώρα λατρέυω όλα τα ψάρια και η πρόταση σου είναι καταπληκτική! Brilliant photos!
    Hugs!

    ReplyDelete
  10. Πόσο ωραίο το έφτιαξες και τι απίθανες φωτογραφίες!
    Εγώ το ψάρι μόνο το τρώω και το μαγειρεύω ακόμη μόνο ψητό τα υπόλοιπα τα τρώω στη μαμα!
    Φιλί

    ReplyDelete
  11. τέλειοτατο! το ίδιο και οι φωτογραφίες σου :)
    xxxFiC.

    ReplyDelete
  12. Δεν συμπαθώ πολύ την παλαμίδα αλλά φαντάζομαι με τόσο λαχανικά θα γίνεται πιο ήπιο το βαρύ άρωμά της, έτσι δεν είναι;
    Τέλειες και πάλι οι φωτογραφίες σου...

    ReplyDelete
  13. Το πιάτο σου φαίνεται πεντανόστιμο!
    Όμως εγώ δε το πολύ έχω με τα ψάρια..τα φοβάμαι!

    ReplyDelete
  14. Πολύ θρεπτικό και νόστιμο πιάτο! Μου αρέσει η παλαμίδα που έκανε βουτιά στα λαχανικά!
    Φιλιά!

    ReplyDelete
  15. Απίθανο το ψαράκι σου με τη συνοδεία των λαχανικών !!

    Φιλιά

    ReplyDelete
  16. Λατρεύω τα ψάρια, αλλά με το μαγείρεμά τους δεν τα πολυκαταφέρνω ακόμα

    ReplyDelete

ShareThis

Related Posts with Thumbnails